Tips när du ska skaffa häst

Att ha häst är en frihet. De skänker dig välbefinnande, frisk luft och motion samtidigt som de är ett stort ansvar. Det kan vara bra att ha ridit på ridskola eller varit medryttare och skötare till någon annans häst under en tid innan man tar beslut om en egen häst, detta för att få en uppfattning om hur mycket jobb det handlar om. Även om det är ett intresse så går det åt en hel del tid, energi och pengar för att ha en häst.

 

Hos Jordbruksverket kan du läsa en hel del om vad hästar kräver, både för att må bra och med hänsyn till vad lagen säger. Där får du även en hel del tips kring hästköp och hästägande. Frågor du behöver fundera kring innan du köper hästen är vilken typ av häst du vill ha. Vill du bara ta lugna turer i skogen eller har du ambitioner att utvecklas genom träning och tävling? Vad du vill göra med hästen är avgörande för vilken häst du köper.

Woman caring for horse.

 

Hästen bör försäkras. Du behöver även fundera runt de praktiska detaljerna om din tid och ekonomi. Kommer du hinna åka till hästen varje dag? Har du råd att ställa hästen i ett stall med full service vad gäller in- och utsläpp, fodringar och mockningar så blir hästägandet lättare att kombinera med ett heltidsjobb. Har du mycket tid över men inte så mycket pengar kanske du hittar ett stall där du får jobba lite mer på egen hand men där det inte kostar lika mycket att ha hästen uppstallad. Vad du än väljer så är det viktigt att du lätt kan ta dig dit och att det är ett stall och stallkamrater som du kommer trivas med.

 

Tänk även på att hästen är ett flockdjur och inte kan ställas upp ensam någonstans. Valen mellan att ha hästen i box inne i ett stall på nätterna eller lösdrift året om är lite av en smaksak för dig och vad just din häst trivs och mår bra av. Om hästen står uppstallad vissa tider av dygnet så är det viktigt att man följer de föreskrifter som finns vad beträffar ytan som hästen står på. Den behöver även ha friskt vatten och foder av bra kvalitet, samt utrustning som passar hästens kroppsbyggnad och dess arbete.