Quarterhäst

Har du någon gång besökt en hästtävling där det tävlas i westernridning? Då har du kanske sett och även fascinerats av de relativt små och muskulösa men snabba och smidiga hästarna som bland annat används för att valla kalvar. Med största sannolikhet är det en quarterhäst som du har sett i arbete tillsammans med sin ryttare. Quarterhästen räknas som en av USAs inhemska hästraser och är särskilt framavlade för rancharbete, till exempel att skilja ut en kalv eller ko från flocken eller att driva och flytta boskap från en plats till en annan.

En allsidig ras

Quarterhästen förknippas med cowboys, cowgirls och rancharbete. Men en mer mångsidig ras än quarterhästen får man leta efter. En quarter, som de oftast kallas, kommer sannolikt aldrig att vinna en Grand Prix-klass i dressyr eftersom den är avlad för att ha ett markbundet och enerigsparande steg. De släpar fötterna i marken när de går, skulle man kunna säga. Men i övrigt finns det inte mycket som hindrar en quarter. Fälttävlan, körning, hoppning, en quarter är med på det mesta. Hoppryttaren Peder Fredricsonär nominerad till Idrottsgalan som Årets manliga idrottare och även om han tävlar i en annan gren hämtar han inspiration från bland annat westernridningen.

Cowsence ett måste

Hur kommer det sig då att vissa quarterhästar är så bra på att arbeta med boskap? Några quarterhästar visade sig ha naturlig fallenhet för att valla kor, de påminner lite om vallhundar, något som man kallar för cow sense. Dessa hingstar och ston avlade man vidare på för att få fram fler bra boskapshästar. Numera räknas vissa stamlinjer som cow horses, hästar med mycket cow sense. En quarterhäst med cow sense kan i princip hålla en kalv eller ko skild från den övriga flocken utan hjälp från ryttaren eller med en ryttare på ryggen. Är du nyfiken på hur det ser ut kan du gå in på YouTube och söka på cutting horse.