Natural Horsemanship

Skulle du vilja kunna prata med hästar? Med tekniken Natural Horsemanship talar du med hästar fast på deras eget språk. Natural Horsemanship har sina rötter i antikens Grekland medans den moderna läran som används i dag kommer från Amerika. Tanken med tekniken är att man ska dressera och träna hästen utan bestraffning och piskor men inte heller genom mat som belöning. Istället ska man respektera hästen och var lyhörd för hur den tänker och på så sätt vara värd att leda den. Grunden ligger i att hästen är van att vara ett flockdjur och där talar hästarna med varandra genom kroppsspråk och på samma sätt ska vi tala med dem.

camargue_naturally_approached_1aHårda metoder för snabb tämjning

Natural horsemanship som troligtvis användes under antikens Grekland försvann så småningom när man började att avla hästar. Under 1700 och 1800-talet när det var mest cowboys som hade hand om hästar i USA var metoderna oftast hårda. Detta för att man snabbt vill tämja och träna hästarna. Det har vi sett i ett antal westernfilmer hur hårt hästarna tränades. När en cowboy skulle gå på saloon parkerades hästen slarvigt vid en påle och för det mesta stod den snällt kvar när ägaren kom tillbaka. Även I Ludvika har hästar en egen parkering utanför affären men den används inte speciellt ofta. Men visst skulle det vara en trevlig syn att se hästar parkerade i städerna?

Hur går träningen till?

Sedan 1990 har metoden Natural Horsemanship spridit sig och blivit mycket populär. Några exempel på hur träningen går till är bland annat att man använder sig av tryck. Med ett tryck ber man hästen utföra något. Genom att trycka benet inåt mot hästen talar man om för den att den ska gå framåt. Det ska inte vara obehagligt för hästen utan bara fungera som en signal. Så snart hästen gör det önskade ska trycket släppa. Då förstår hästen att man ger efter och det är belöningen. Man börjar alltid med en minimal signal för att sedan öka tills den utför det önskade. Till slut kommer hästen att svara på en mycket minimal signal som knappt märks.