Hur mycket kostar en häst?

Har du ett stort hästintresse och är intresserad av att veta hur mycket det kostar att köpa en? Att skaffa häst är en stor investering, inte bara ekonomisk men också tidsmässig. Tänk på att ett hästköp ofta innebär massor av kostnader som är relaterade till hästens vardagsskötsel. En medelstor häst kan äta cirka 3% av sin egen kroppsvikt i foder varje dag. Det motsvarar mellan 15 till 18 kg hö. Tänk också på att hästen behöver få i sig specifika ämnen som exempelvis salt, något som återfinns i alldeles för små mängder i deras vanliga diet.

Vad kostar det?

RustytrottwoAllt handlar om vad du ska använda hästen till och vilka krav du har. Om du har mycket plats på din gård och bara vill ha sällskap kan du köpa en äldre och billigare häst att ta hand om. Det kan kosta dig allt mellan 5000 till 20 000 kr. Ska du däremot ha en tävlingshäst kan du räkna med allt mellan 50 000 – 100 000 beroende på ålder och ras. Om du inte sysslat med hästar sedan tidigare är det en bra idé att du besöker gårdar och ser hur vardagen ser ut för en hästägare. Det finns många saker som man inte tänker på och det är oftast dessa gömda utgifter som gör att hästar är en tämligen dyr affär. Älskar du hästar är det dock värt varenda krona.

Hur ska du gå tillväga?

Allt fler tar internet till hjälp när de ska sälja eller köpa häst. Tyvärr gör det också att bedragare försöker utnyttja folk. folk luras ibland vid hästköp så det gäller att du aldrig betalar pengar i förväg eller på något sätt utsätter dig för risken att bli av med pengar. Börja med att fundera på vad du ska ha hästen till, vart du ska ha den och hur ditt liv kommer se ut framöver. Att skaffa häst betyder att du har ett ansvar över ett liv och det ger dig både begränsningar och möjligheter. Har du din ekonomi på plats och dessutom både tiden och energin att ta hand om en häst kan du till och med ta lån för att göra din dröm till verklighet. Kom också ihåg att man skiljer mellan blodtyper när det kommer till hästar och att vissa blodtyper är betydligt dyrare än andra. Försäkring av häst är annan del du bör ha koll på.