Börja med westernridning

Westernridning är ofta förknippat med cowboystilen där boots, chaps, cowboyhatt och lasso är ett naturligt inslag. Hästen är utrustad med karakteristiska westernsadlar och träns och ryttarna rider med en avslappnad stil och långa tyglar.

 

Westernridningen kommer förstås från de amerikanska westernryttarna som arbetade med boskap. De behövde ha armarna fria för att kunna svinga sin lasso och hästarna behövde med små hjälper snabbt svänga runt när boskapen skulle ramas in och flyttas på. Hela ridtekniken baseras med andra ord på den avslappnade stilen och ett briljant samspel mellan häst och ryttare. Idag är ridstilen populär över hela jorden och inte minst här i Sverige.

Cowboy riding horse

 

Stilen härstammar främst från 1700- och 1800-talet då de amerikanska cowboysen var som flest till antalet. Man kan tävla i westernridning och då finns det flera olika grenar med olika moment som man genomför. För den som ridit på det vanliga, klassiska sättet kan det i början kännas ovant att börja rida westernridning. Men inte desto mindre roligt när man kommer in i det och börjar känna det utmärkta samarbetet med den lyhörda hästen som blir känslig och mottaglig för dina små vikthjälper.

 

När man börjar träna westernridning behöver man först vara insatt i vad det går ut på och syftet med hästens arbete. Sen får man ta träningen ett steg i taget och börja med de enkla övningarna – från marken. Det finns många olika tränare och kurser som kan vara till hjälp när du ska lära dig ridstilen och det gäller att hitta en tränare där personkemin stämmer och som använder metoder som speglar din egen träningsfilosofi.

 

Några exempel på grenar när du kommit lite längre i träning är Western Horsemanship där i första hand ryttarens stil bedöms i kombination med hur man klarar av att hantera sin häst. En annan gren är Reining, den gren som mest liknar dressyr. Du ska föra din häst i olika sorters svängar, kraftiga stopp (”sliding stop”), tempoändringar och galoppombyten. Grenen Trail är en gren som innehåller en typ av hinderbana med grindar, smala passager och så vidare och du ska tillsammans med din häst passera alla dessa i samtliga gångarter.